.

Vapaa-ajan harrastuksia Sorsakoskella

Kyläläiset ovat vuosikymmenten mittaan harrastaneet monenlaisia asioita. Erityisesti 1800-luvun lopusta asti vallinnut sivistysaate sai kansalaiset tulemaan mukaan teatteri-, laulu-, soitto- ja palokuntatoimintaan. Samaan aikaan nuorisoseuroissa ja työväenyhdistyksissä aktiivisuus laajeni monille harrastamisen aloille. Sittemmin urheilu on saanut kovasti kannatusta.

Kuorolaisia vuodelta 1924.

Lystmetsä

oli keskellä kylää sijainnut viihtyisä alue, johon lapset ja nuoret tapasivat tulla hauskanpitoon. Puistomaisen alueen vieressä oli sittemmin myös kiikkukenttä. Nyt nämä alueet ovat laajentuneen tehtaan alla.

Kuvassa on yhtiön vuosijuhla Lystmetsässä. Takana on paviljonki soittokunnalle, sen edessä on esiintymislava, joka on reunustettu pienellä aidalla. Vielä on puhujanpönttö, jossa joku rouva on juuri puhumassa. Kuva saattaa olla 1800-luvun lopulta. Yhtiö täytti 100 vuotta 1890.

Lystmetsässä järjestettiin myös suuria juhlia kesäisin. Yleensä järjestäjän oli Hackman-yhtiö.

Soittoa Sorsakoskella

Sorsakosken Soittokunta perustettiin 1882 (tai 1880). Kansakoulun opettajat olivat alkuaikoina aktiivisia johtajia soittokunnalle. Soittokunnalla on aina ollut tärkeä ja juhlava osansa paikallisissa tapahtumissa.

Yllä kaksi kuvaa maineekkaasta Sorsakosken Soittokunnasta. Ensimmäinen on 1920-luvulta ja toinen 1946.

Soittokunta omassa juhlassaan 1962 täyttäessään 80 vuotta.

Sorsakosken Soittokunta juhli satavuotista taivaltaan koululla 1983 pidetyssä konsertissa.

Tahti-Veikot soittelivat myös 1950-luvulla monissa tanssiaisissa.

Kyläjuhlien orkesteri soitteli tällaisessa kokoonpanossa 1960-luvulla.

Näytelmäharrastusta

on Sorsakoskella ollut niinkin varhain kuin 1884, jolloin näyttämölle saatiin Minna Canthin 'Murtovarkaus'. Näytelmäryhmät olivat aktiivisia aina 1980-luvulle asti.

Näytelmäryhmä Seuralan portailla 1920. Olisikohan ollut Prinsessa Ruusunen esitettävänä; onhan siinä morsiuspari, pappi, hyvällä tahdolla kuningas ja kuningatar, kaksi kokkia...

Näytelmäryhmä vauhdissa.

Ohjelmaryhmä 1930-luvulla.

Työväenyhdistys keräsi väkeä

Sorsakosken työväenyhdistys on perustettu 1903.

Yllä varhainen kuva vapputilaisuudesta, jossa isojen torvien soittajat ovat olleet mukana. Kuva on vuoden 1923 vapulta.

Yllä kuvassa vappukulkue on järjestäytymässä vuoden 1946 vappuna. Taustalla näkyy Seurala; huomaa kuinka puutonta Seuralan takana oli vielä silloin. Oikealla näkyy kiikkukenttää kiikkuineen.

Tässä kuvassa sama vappukulkue on ohittanut alaverstaan ja alavoimalaitoksen, joka häämöttää kuvan oikeassa laidassa valkoisena. Reitti, joka tässä kuljetaan, on nykyisen Koskentien jalankulkuväylää.

Sos.Dem. nuoriso-osasto veti nuoret myös opiskelemaan yhteiskunnallisia aiheita. Kuvassa kerho koolla tutkimassa opintovihkojaan 1930-luvulla.

Kuva vuodelta 1946: Sorsakosken Sos.Dem. nuoriso-osaston 'Kisällit ja Kisällittäret' -lauluryhmä.


Urheilua

Voimistelijoilla oli prenikat rintamuksissa 1903 yhteiskuvassaan. Tilaisuus on ilmeisesti ollut juhlava.

Voimisteluryhmä 1920-luvulta ryhmittyneenä Seuralan eteen. Huomaat, että heinät on korjattu ja laitettu kuivumaan myös Seuralan pihalta.

Tehtaan voimistelijoita noin 1930-luvulta. Ryhmävoimistelun esitykset olivat tuohon aikaan monien juhlien ohjalmassa. Asusteet piti olla sen mukaiset.

Jäntevän painijoita osallistui piirikisoihin, tässä 1950-luvulla.

Sorsakosken Urheilijoiden (SoU) jalkapallojoukkue 1950-luvulta.

Jalkapalloilijoita 1950-luvun alusta.

Lentopalloa pelattiin kilpailumielessä myös ulkona. Tässä on menossa kisa Varkauden joukkuetta vastaan. Lentopalloseura Sorsakosken Pallo 48 perustettiin, koska vain siten kaikki saattoivat yhdessä pelata lentopalloa riippumatta poliittisista näkemyksistä. Kun into on suuri, keinot löytyvät!

Jäntevän naisvoimistelijoita harjoittelemassa 1929 ulkona Limingan niityillä; tämä nimi oli annettu aukealle niittyalueelle, joka sijaitsee vanhan omakotialueen takana. Aikoinaan niitystä osa eli "Liminka" oli vuokrattuna Urheiluseura Jäntevälle harjoittelua varten.

Urheiluseura Kullervon naisvoimistelijoita on 1950-luvulla vielä enemmän. Tässä ollaan Helsingin stadionilla 1950-luvun seurajuhlilla.

Uimakilpailut Kuukonniemessä.

Uimakoulu Kuukonniemessä. Uimamaisterit ovat saaneet seppeleet päähänsä. Kuvassa näkyvä paalu vedessä oli veden pinnan mittauspaalu.

Ja sitten luistelemaan! Kannattaa katsoa tarkkaan, millaisilla luistimilla viiletettiin Sorsaveden jäällä joskus 1940-luvulla.

Yhtiön viestijoukkue hiihdossa esittelee tässä suksiaan 1930-luvulla.

Urheiluseura Jäntevä järjesti usein liikunnallisia ryhmätapahtumia: tässä ollaan hiihtoretkellä Karhulahteen 1930-luvun loppupuolella.

Hiihtäjät hangella - kumpi voitti? Tällaisissa tamineissa ja tällaisilla sauvoilla hiihtely onnistui hyvin. Kuva 1940-luvun lopulta.

Hiihtoinnostus oli kovaa sota-aikanakin. Osuusliike Työnvoima järjesti koululaisille kilpailun 1943.

Tehdas järjesti urheilukilpailuja. Talvella viestihiihto osastojen kesken oli mukava tapahtuma. Kuva 1960-luvulta.

1950-luvulla Sorsakosken Moottorikerho järjesti suosittuja jäärata-ajoja, aluksi moottoripyörille ja myöhemmin autoille. Rata tehtiin Sorsaveden puolelle.


Muuta touhua

Tehtaan palokunta kokoontuneena autoineen 1960-luvun alussa.

Kyläläisten palstaviljelyksiä lähellä alavoimalaitosta. Yhtiöllä oli kerhotalon luona suuri hyötypuutarha, jonka yksi tarkoitus oli opettaa kyläläisille vihannesten ja juuresten viljelyä.

Marttojen toiminta sai monet naiset mukaan oppimaan uusia asioita kotitalouden hoidosta. Tietoiskujen päätteeksi tarjottiin makoisat kahvit. Kuva on 1960-luvulta.

Martat toivat tietojaan myös lapsille: tässä touhussa Martat ovat vierailemassa koulussa 1970-luvulla.

Sorsakosken Eläkeläiset ry:n ohjelmaryhmä esiintymässä vierailleen 1989. Paikka on Niskaharjun tanssilavan piha-alue.

Tässä eläkeläisten kuoro harjoituksissa koululla 1980-luvulla, johtajana oli Otto Mustonen.

Äitienpäivä on ollut kylällä perinteinen juhla. Kuvan juhlaa vietettiin Sorsakosken kivikoulun salissa 1960-luvulla. Kakkukahvit oli kauniisti kattettuna keskipöydälle.

Rompetorit Sorsakosken kesässä

Sorsakosken rompetori ja wanhat wehkeet -kesätapahtuma on parina viime vuosikymmenenä ilahduttanut laajaa kävijäjoukkoa.

Luo kotisivut ilmaiseksi! Tämä verkkosivu on luotu Webnodella. Luo oma verkkosivusi ilmaiseksi tänään! Aloita