.

Kouluasioita Sorsakoskella

Leppävirran ensimmäinen kansakoulu perustettiin Sorsakoskelle 1862 Hackman-yhtiön toimesta. Aluksi koulu toimi sahojen tarkastajan asuintalossa. Ensimmäinen, varsinainen koulurakennus saatiin 1871, siinä oli 80 neliön koulusali ja opettajan asunto. Uudempi ja suurempi koulu saatiin 1923 Taivalmäen päälle - siellä se seisoo edelleen. Koulutoiminta Sorsakoskella oli Hackman-yhtiön järjestämää ja ylläpitämää aina vuoteen 1947 asti, jonka jälkeen kunta on hoitanut kouluasioita. Vanhan koulutalon vieressä seisoo 1953 rakennettu, nyt tyhjillään oleva kivikoulu, jota ei voida käyttää sisäilmaongelmien takia.

Näissä kuvissa on koululaisia 1900-luvun alusta.

Koululaisia vuodelta 1925. Eturivin pojilla ei ole kenkiä.

Tässä ovat yhteiskuvassa vuoden 1931 koululaiset.

Vuonna 1937 oli poikien käsityöluokassa huiske. Opettajana oli Hannes "Ukko" Immonen.

Luokkahuone näytti tältä 1938.

Kuva Sorsakosken ensimmäisestä varsinaisesta koulurakennuksesta, joka sijaitsi Lystmetsässä lähellä sairastupaa.

Seuraava koulurakennus valmistui 1923. Tämä ns. vanha koulu seisoo Taivalmäellä. Tässä kuvassa ei vielä ole tietä koulun edessä. Nykyään siinä kulkee Koskentie.

Vanha koulu pihan puolelta kuvattuna.

Ilmakuvasta havaitaan kuinka kivikoulu (rak. 1953) on vierekkäin vanhan koulun kanssa. Koulujen yläpuolella ovat kerrostalot, mm. Pankkikallio vasemmalla, pienempänä seurakuntakeskus-kirkko ja matala rivitalo. Kuvan aikana Koskentie on ollut leventämättä ja Taivalmäen tontit jakamatta.

Tässä kuvassa uusi koulu on juuri valmistunut 1953. Rakennusjätteet ovat pihalla riipin-raapin. Komea koulu ei nyt vaikuta tältä, koska tähän eteen on kasvanut korkeita puita estämään näkymää.

Lasten harrastuksia

Urheiluseura Jäntevä kokosi lapsia kesäleirille 1950-luvun alussa Laajalahteen.

"Varsatallin" lapsia kiikkumassa eli päiväkodin lapset pihaleikeissä 1950-luvulla. Entisen päiväkodin talo eli "seimi" sijaitsee Sorsakoskentiellä rinteessä kosken länsipuolella.

Luo kotisivut ilmaiseksi! Tämä verkkosivu on luotu Webnodella. Luo oma verkkosivusi ilmaiseksi tänään! Aloita