Elämää ja rakennuksia Sorsakoskella
Liikerakennuksia

Kuva yhtiön kaupan sisältä joskus ennen 1940-lukua. Kun yhtiö luopui kaupanpidosta, oli siinä vähän aikaa kauppiaana Antti Rossi. Myöhemmin talo on purettu.
Osuusliike Työnvoiman alku oli vaatimaton

Yllä kuvassa on taltioituna osuuskaupan alku Sorsakoskella. Koivistoisen aitta sai toimia 20 vuotta tavaravarastona eli pussikauppana, josta asiakkaat hakivat ostoksensa.


Alatyönvoima oli ensimmäinen osuusliikkeen kauppa kylässä. Se sijaitsi Osmajärven puolella aivan rannan tuntumassa. Alemmassa kuvassa liikkeen edessä on hevospuomi ja sen kupeessa joulunajan koristeena kuusi.

Yllä kuvassa ovat mm. Martti Flink, Pentti Manninen, Ville Valtonen ja Pentti Holopainen rakentamassa kattoa Ylätyönvoiman kauppaliikkeelle, joka oli toinen osuusliikkeen kauppatalo Sorsakoskella. Se sijaitsee Käpytiellä vanhalla omakotialueella. Talo rakennettiin aivan 1950-luvun alussa.

Tässä kuvassa on iloista Ylätyönvoiman henkilökuntaa 1953.

Emil Karvosen kauppatalo Käpytiellä on komeaa funkkistyyliä. Kuva 1950-luvulta. Rakennuksessa ei enää ole kauppaa.

Karvosen kaupassa oli myytävänä vaikka mitä kankaista kahviin.

Kaupanpito saattoi olla tällaistakin; pika-pikaa lähdetään töiden lomasta valokuvattaviksi pihalle, mutta mitäs sieltä löytyykään! Kuva Kaivotien talousosuuskaupan pihalta 1940-luvulta.

Yrjö Koposen kauppa oli 1950-luvun tapaan tupaten täynnä monenlaista tavaraa - ja kauppa kävi. Elintarvikepuolelta siirryttiin sujuvasti kangaspuolelle (alakuvassa).


Yrjö Koposen kauppa 1960-luvulla. Tästä talo on myöhemmin laajentunut. Mutta siitäkin on kaupanpito loppunut.

Sorsakosken kirja- ja kemikalio oli omakotitalojen keskellä. Kuvassa Koposen omistajaperhettä.

Taivalmäellä oli talo, jossa toimi pitkään posti. Talo on purettu 1970-luvulla. Sorsakoskella oli muitakin funkkistyylisiä liikerakennuksia kuin tämä. Tätä taloa oli myöhemmin muutettu niin, että siinä oli harjakatto.

Säästöpankin konttori sijaitsi rakennuksessa, joka oli kylän ensimmäinen suuri asuin- ja liikekerrostalo. Kuva 1960-luvulta.

Osuuspankin konttori oli keskustassa Osmajärventiellä. Nykyään rakennus on asuinkäytössä.
Karjalaiset siirtolaisina

Sorsakoskelle tuli sotien jälkeen noin 400 siirtokarjalaista. Alku oli hankalaa kuten voimme havaita yllä olevasta kuvasta, jossa hartiavoimin puretaan evakoiden tavaroita junakuljetuksesta.

Karjalaisten piti heti tarttua työhön. Sorsakosken kylälle perustettiin osalle siirtokarjalaisista 26 uutta maatilaa lähinnä Hackman-yhtiön maista.

Heinäntekoa Penttisen pellolla 1960-luvulla. Silloin vielä mukana olivat possu ja hevonen.

Elämä kuitenkin voitti ja musiikkikin antoi iloa arkipäivään sekä juhlaan. Latvalan suvun pelimannit tulivat tutuiksi soittoniekoiksi. Heidän äitiään Pelageaa juhlitaan kuvassa hänen täyttäessään 90 vuotta 1987 Sorsakosken Sortoniemellä.
Muita rakennuksia

Sorsakoskentien rinteessä sijaitsee talo, jota ennen kutsuttiin seimitaloksi. Silloin siinä sijaitsi lasten päiväkoti eli seimi. Nykyään talo on asuinkäytössä kuten sen yläpuolella sijaitseva "autotallitalokin". Autotallit yhtiö rakensi omia kuorma-autojaan varten talon alakertaan.

Sorsakosken vanhan omakotialueen monet talot on rakennettu talkoilla. Alakuvassa on menossa asuintalon pohjavalu Kaivotien tuntumassa.


Talkoilla valettiin myös Aune Koposen kirjakaupan perustus. Samassa talossa oli myös urheiluliike.

Uuden kodin, vaikka keskeneräisen, portailla on hyvä myhäillä. Sodan jälkeen 1940- ja 1950-luvuilla rakennettiin paljon uusia koteja.

Käpytiellä oli sielläkin 1950-luvulla paljon uusia asuintaloja. Vanhan omakotialueen ensimmäiset rakennukset nousivat vuoden 1935 jälkeen, jolloin Hackman-yhtiö erotti alueen asuntotarkoituksiin.

Miksi Kaivotie on Kaivotie? Sen
takia, että keskellä tietä oli kaivo ja kaivon kannella oli
käsikäyttöinen pumppu. Siitä haettiin vettä seudun taloihin, joissa aluksi ei ollut vesijohtoja. Kunnan rakentama vesi- ja viemäriverkosto saatiin kylälle vasta 1978.

Ja samaan aikaan toisella puolella kylää, Liisalassa, uuden uutukaiset 1940- ja 1950-lukujen tyyppitalot napottivat rivissä.